Teknolojik, nanoteknoloji kumaşlar yani nano kumaşlar, suya karşı dirençli süper hidrofobilik yapısı ile bilinir. Koku ve nem giderme, esneklik ve mukavemeti ile bakterilere karşı dirençli bir yapıları da bulunmaktadır.
Tekstil endüstrisi, nanoteknoloji devrimi ile yeni bir döneme girdi. Nano malzemeler kullanarak çok çeşitli fonksiyonlara sahip kumaşlar elde edebilirsiniz.
Kısa bir zaman sonra hayatımızın her alanında kullanmaya başlayacağımız bir teknoloji olduğu düşünülen nanoteknoloji, bakterileri engellemekte birebirdir.
Tekstil & Nanoteknoloji
Tekstilde kullanılan malzemeler, nanometre boyutlarında farklı özellikler kazanarak önemli gelişmelere yol açtı. Çorap ipliğine kadar birçok alanda kullanılan nano parçacıklar, bakteri ve kokuları önlemektedir.
Suyu sevmeyen bu kumaşlar tekstil ürünlerinde, kirlenmeyi engeller dolayısıyla yıkanma ve ütülenme gibi durumları erteler.
Nanoteknoloji Kumaşın Faydaları
Nanoteknoloji kumaşların, mevcut tekstil ipliğindeki lif davranışlarını değiştirdiği gözlemlenmiştir. Nanometre reçinelerinin geleneksel boyutu formülasyonlarına dahil edilmesi dokuma performansın iyileştirmektedir.
Bu durum kumaş kalitesini iyileştirir ve maliyetini düşürür. Nanoteknolji, hiç düşülmemiş pazarlara ilham vermiştir. Tekstil endüstrisinde son zamanlarda yaşanan benzersiz gelişmeler tekstil mühendisleri ve bilim insanları tarafından verimli şekilde kullanılmıştır.
Doğru ve yenilikçi kumaş seçimleri için Bronz Perde’den bilgi al. Teknolojik kumaş nedir akademik bilgi için tıklayınız.
Nanoteknoloji Kumaş Üretimi
Tekstildeki nano malzemeleri asker, itfaiyeci ve sağlık çalışanları gibi acil hizmetlerde yer alanlar için koruyucu olarak üretilmiştir.
Nanopartiküller bitmiş bir ürünün üzerine kaplama olarak uygulanır. Tekstil elyaflarına uygulanmasında kullanılan sol-jel, plazma polimerizasyonu ve katman katman gibi farklı kaplama teknikleri de vardır.
Kullanılan bu teknikler ve ayrıca kumaşı hava koşullarına uygun hale getirir. Yüzeydeki aktif maddeler kumaşın yüzey dokusunu değiştirebilir.
Polimer matrislerde eşit olarak dağıtılan nanopartiküller, kumaşlara tokluk ve aşınma direnci kazandırır. Nanofiberler ayrıca kompozit liflerin gerilme mukavemetini arttırabilir.
Teknik, iletişim halindeki tekstillerin kromatik tekstillerin, iletken tekstillerin, ısınma ve soğutma tekstillerinin, tekstil sensörlerinin ve dijital moda üretimini mümkün kılıyor. Metal iyonları ve statik elektrik, kumaşlara sterilazyon özellikleri kazandırmada çok önemli bir rol oynar.
{{item.status}} {{item.commenterName}} - Yanıt –
{{item.commentText}}